خواص ادویه جات

ادویه بهارات چیست و مواد تشکیل دهنده آن چیست؟

ادویه بهارات چیست و مواد تشکیل دهنده آن چیست؟

ادویه بهارات نوعی ادویه یا چاشنی است که از مخلوط چندین نوع ادویه آن هم با یک نسبت خاص بدست می آید. از ادویه بهارات در بسیاری از کشورهای خاورمیانه استفاده فراوان می شود. همچنین باید اشاره کنیم که ادویه بهارات در هند و حتی یونان نیز ادویه ای شناخته شده و پر کاربرد می باشد.

به دلیل این که ادویه بهارات به صورت گسترده و در کشورهای گوناگون و متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد، در هر منطقه ممکن است بهارات را به شیوه ای متفاوت از مناطق دیگر تهیه کنند.

در رابطه با نام ادویه بهارات باید گفت که نام آن نامی عربی است که به معنای “ادویه‌جات” است و جمع کلمه “بهار یا باهار” می باشد که در زبان عربی به معنای ادویه می باشد همچنین باید گفت بهارات کلمه‌ای است که برای توصیف ترکیب ادویه در خاورمیانه استفاده می شود.

 از نظر تاریخی، واژه عربی بهارات ریشه هندی دارد و به احتمال زیاد از نام قدیمی هند یعنی همان “بهارات” گرفته شده است، تا امروز نیز کشور هند به نام بهارات هم شناخته می شود.

بهارات در اصل نام یک پادشاه افسانه‌ای در اساطیر هندی بوده که به عنوان اولین یا تنها کسی که کل شبه قاره هند را در یک موجودیت واحد به نام “بهاراتاوارسا” فتح و متحد کرده معروف است.

در زمان قدیم کشور هند تولید کننده و تاجر اصلی ادویه جات در جهان بود که می توان گفت تجارت ادویه اصلی ترین عامل تجارت در خاورمیانه از سال 700 تا 1400 بعد از میلاد بود که تاریخچه ترکیب ادویه بهارات را توضیح می دهد.

خرید ادویه

خرید ادویه

مواد و ادویه های تشکیل دهنده ادویه بهارات

مواد و ادویه های تشکیل دهنده ادویه بهارات

مواد و ادویه های تشکیل دهنده ادویه بهارات

در مورد ادویه های تشکیل دهنده بهارات باید گفت که با توجه به سلیقه غذایی هر منطقه ممکن است تفاوت های اندکی در انتخاب ادویه ها وجود داشته باشد.

اما به طور کلی عموماً مواد و ادویه های تشکیل دهنده ادویه ترکیبی بهارات به شرح زیر هستند:

فلفل دلمه ای، دانه های فلفل سیاه، دانه هل، پوست درخت دارچین، میخک ها، بذر گشنیز، دانه زیره سبز، جوز هندی، زردچوبه، زعفران، زنجبیل، فلفل قرمز فلفل قرمز یا فلفل قرمز

یکی از کشورهای دیگری که در آن استفاده از ادویه بهارات و تهیه آن رواج فراوان دارد کشور ترکیه است. در کشور ترکیه ادویه بهارات متفاوت از مناطق دیگر تهیه می شود. در تهیه ادویه بهارات به سبک کشور ترکیه از برگ های خشک و آسیاب شده نعناع نیز در ترکیبات بهارات استفاده می گردد آن هم به گونه ای که نسبت مقدار نعناع مصرفی در تهیه بهارات از مقدار ادویه های دیگر بیشتر باشد.

در کشور تونس نیز از ادویه بهارات استفاده می شود اما در این کشور نیز بهارات فرم دیگری دارد. در تونس به مخلوط ساده گل سرخ خشک و آسیاب شده و دارچین آسیاب شده بهارات گفته می شود که اغلب با مقداری فلفل سیاه نیز ترکیب می گردد.

در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هم از ادویه بهارات استفاده می شود اما در این مناطق نیز بهارات ترکیب و حتی اسمی متفاوت دارد. در این مناطق برای تهیه ادویه بهارات از لوئومی (آهک سیاه خشک) و زعفران نیز استفاده می کنند و آن را “کبسا” می نامند. “کبسا” را بهار خلیج فارس نیز می نامند.

طرز تهیه ادویه بهارات

طرز تهیه ادویه بهارات

طرز تهیه ادویه بهارات

برای تهیه ادویه بهارات ساده ترین راه ترکیب فلفل سیاه، جوز هندی، فلفل قرمز، گشنیز، دارچین، میخک، زیره، نمک و هل است.

یکی از دستورالعمل های معمولی و ساده برای تهیه ادویه بهارات در خانه ترکیب مواد اشاره شده به شرح زیر است:

پنج قاشق غذاخوری پاپریکا ملایم، چهار قاشق غذاخوری فلفل سیاه ریز آسیاب شده، سه قاشق غذاخوری زیره آسیاب شده، دو قاشق غذاخوری گشنیز آسیاب شده، دو قاشق غذاخوری دارچین آسیاب شده، دو قاشق غذاخوری میخک زمینی ، یک قاشق غذاخوری هل آسیاب شده، یک قاشق غذاخوری بادیان، یک قاشق چای خوری جوز هندی آسیاب شده

پیش از ترکیب مواد ذکر شده باید ابتدا به دستورالعمل زیر دقت کرده و موارد گفته شده را حتماً انجام دهید.

یک ماهیتابه کوچک را روی حرارت متوسط ​​اجاق گاز بگذارید تا گرم شود سپس دانه های فلفل سیاه، زیره، گشنیز و همچنین گل سرخ، هل و میخک را درون ماهیتابه ریخته و برای مدت 4 دقیقه تفت دهید، توجه داشته باشید که در طول این مدت می بایست بی وقفه محتویات ماهیتابه را هم بزنید تا از ته گرفتن و یا سوختن آنها جلوگیری شود.

پس از اینکه مخلوط ادویه ها به طور کامل تفت خوردند، بگذارید تا کاملاً خنک شوند.

سپس تمام مواد را در مخلوط کن، دستگاه آسیاب قهوه و یا آسیاب دستی ریخته و آنها را کاملاً پودر کنید. حال ادویه بهارات مرغوب شما به دست آمده است اما توجه داشته باشید که بهتر است در یک ظرف شیشه ای تمیز و در بسته و به دور از نور نگهداری شود.

در رابطه با نگهداری از بهارات باید گفت اگر به درستی از آن نگهداری شود، قادر خواهد بود تا سه ماه با طعم تازه و خواص خود باقی بماند. اما بهترین و ایده‌آل ترین زمان برای مصرف از بهارات، از هنگام تهیه آن تا مدت 6 هفته است.

تفاوت میان ادویه بهارات و راس ال هانوت

بسیاری از افراد ادویه بهارات و راس ال هانوت را یکی می دانند. باید گفت هر دو آنها دارای ترکیبات بسیار مشابهی هستند و خواستار ترکیب ادویه ها نیز در آنها بسیار شبیه است، اما باز هم نسبت به یکدیگر تفاوت هایی دارند. راس ال هانوت (Ras el hanout) یک چاشنی مخلوط مراکشی است که در مقایسه با بهارات برای تکمیل شدن به چندین ماده دیگر نیاز دارد. علاوه بر پاپریکا، میخک، زیره و هل در لیست مواد تشکیل دهنده راس ال هانوت مواد کمتر شناخته شده‌ای مانند برخی از انواع توت ها، فلفل گینه و همچنین میوه درختی معروف به خاکستر نیز وجود دارد علاوه بر این از نظر شهرت و میزان استفاده از این دو ادویه ترکیبی باید گفت بهارات تا آنجا شهرت دارد که در مناطق مختلف و رستورانها حتی آن را مانند نمک و فلفل روی میز رستورانها می گذارند، اما راس ال هانوت فقط در تعداد انگشت شماری از دستورالعمل های غذایی مراکشی مورد استفاده قرار می گیرد.

آشپزی با استفاده از ادویه بهارات

ادویه بهارات، ترکیب ادویه‌ای با طعم و نت های گرم و خاکی است که از نظر طعم شباهت بسیاری به گرمصاله هندی دارد. بهارات ترکیبی بسیار دلنشین و خاص از هر دو تم شیرین و دودی است که این موضوع آن را منحصر به فرد می کند با این حال در آشپزی طعم غالب نمی شود اما به خاطر معطر بودن، در آشپزی از آن به مقدار کمی استفاده می کنند.

به طور کلی دستورالعمل های غذایی گوناگونی با استفاده از بهارات در مناطق مختلف وجود دارد که همه آنها بسیار خوشمزه و محبوب هستند.

بهارات را می توان یک ترکیب خوب و خوش طعم برای طبخ انواع گوشت ها مانند گوشت مرغ، ماهی و گوشت گاو دانست و به غیر از این در طبخ انواعی از سوپ و خورش ها نیز به کار می رود. همچنین در برخی مناطق به عنوان چاشنی در کنار سبزیجات رست شده هم استفاده می شود که ترکیبی بسیار خوشمزه است.

علاوه بر موارد ذکر شده، در رابطه با استفاده خانگی از ادویه بهارات باید گفت می توان از آن به طرق مختلف در آشپزی و آشپزخانه استفاده کرد. به طور مثال می توان به عنوان یک چاشنی ترکیبی برای مزه دار کردن کباب گوشت و مرغ استفاده شود، یرای ماریناد کردن گوشت و مرغ و ماهی و صیفی جات به غذاها اضافه شود.

ادویه جات ترکیبی حاج محمد جلالی

ادویه جات ترکیبی برای طعم دار کردن انواع گوشت و صیفی جات، از محبوبیت فراوانی برخوردار است. از بهترین و باکیفیت ترین فروشگاه های تولیدکننده انواع ادویه‌جات ترکیبی در کشور برند حاج‌محمدجلالی است.

انواع ادویه جات ترکیبی فروشگاه حاج‌محمدجلالی عبارتند از

کاری خورشتی، گرمصاله مرغ و ماهی، ماسالا گوجه و ماسالا پاچیلی، چاشنی ایتالیایی، چاشنی جوجه کباب زعفرانی، چاشنی قورمه سبزی، چاشنی دوغ و ماست، ادویه ترشی و سالاد، ادویه پاستارمی مخصوص سوسیس و کالباس، ادویه اسموکی، ماسالا گوجه و ماسالای پاچیلی.

تمامی ادویه جات ترکیبی در پکیج های 50، 80، 100، 150 و 500 گرمی و بسته بندی 6 و 12 عددی در فروشگاه ها و وب سایت اینترنتی برند حاج محمد جلالی موجود است.

محصولات متنوع از جمله؛ انواع ادویه جات، چاشنی و دمنوش از برند “حاج‌محمدجلالی” را می توانید از طریق فروشگاه آنلاین؛ به آدرس اینترنتی hajmohamadjalali.com تهیه کنید.

فواید بهارات برای سلامتی

از آنجا که بهارات ترکیبی از ادویه جات مختلف است، فواید آن برای سلامتی از بسیاری از ادویه های دیگر بیشتر است زیرا تمامی خواص هر کدام از ادویه های ترکیب شده در آن روی هم باعث به وجود آمدن گنجینه ای از خواص و فوائد سلامت می شوند. در این رابطه قبل از هر خواص دیگر باید گفت اکثر مواد تشکیل دهنده بهارات حاوی آنتی اکسیدان هستند پس می توان ادویه بهارات را پیش از هر چیز دیگر یک ماده ضد التهابی موثر دانست.

اگر بخواهیم در مورد خواص شاخص هر کدام از ادویه های شاخص در تهیه بهارات صحبت کنیم باید بگوییم، فلفل سیاه دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان پیپرین است، هل حاوی لینالول است که خواص ضد التهابی و ضد میکروبی فراوان دارد، زیره دارای خواص موثر در تقویت اعصاب است و همینطور ماده ای طبیعی برای درمان بسیاری از بیماری های معده نیز می باشد و علاوه بر اینها باعث کاهش فشار خون مضر می گردد که همین امر می تواند به درمان روماتیسم و چاقی مزمن کمک نماید.

گشنیز و دارچین هر دو از آنتی اکسیدانهای بسیار موثر و قوی به حساب می آیند که دارای خواص ضد التهابی نیز هستند و همچنین باید اضافه کنیم که مخلوط دارچین و فلفل قرمز ترکیبی سرشار از ویتامین A به وجود می آورد.

در پایان

ادویه بهارات با توجه به سلیقه هر منطقه از ترکیب چند عنصر مختلف مانند فلفل سیاه، زیره سبز، دانه های گشنیز، میخک، دارچین، زعفران، هل، پاپریکا، جوز هندی و حتی ماده‌ای به نام نومی بصره (آهک خشک) تهیه می شود و در برخی مناطق مقداری گل رز خشک نیز به آن اضافه می کنند.

ادویه بهارات در بسیاری از کشورهای خاورمیانه و به خصوص در میان اعراب، اغلب به عنوان چاشنی اصلی در طبخ انواع غذاهای گوشتی مورد استفاده قرار می گیرد. از دیگر ادویه معروف عربی می توان به ادویه عربی شف طیبه و ادویه خلیجی اشاره نموده که در سایت طرز تهیه هردوی آنها موجود می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *