خواص ادویه جات, گیاهان دارویی

گیاه کاکوتی و خواص

گیاه کاکوتی و خواص

کاکوتی از دسته نعنامی باشد که بوی تند و گرمی همچون نعنا دارد. این گیاه در خراسان شمالی فارس و چهار محال و بختیاری در فصل بهار رویش می کند و آشپزی و طب سنتی کاربرد دارد. همچنین به دلیل عطر آن به عنوان اسانس استفاده می شود.

خرید ادویه

خرید ادویه

کاکوتی چسیت ؟

گیاه کاکوتی بیشتر در ارتفاعات شهرستان جاجرم و بجنورد می روید. در بین مردمان خراسان شمالی این گیاه با نام آنخ شناخته می شود. چوپان ها و کوهنوردان این گیاه را چیده و به صورت دمنوش گوارایی میل می کنند.

گیاه کاکوتی طبع گرم و خشکی دارد که با توجه به محل رویش آن که مناطق کوهستانی و سرد است، برای مردمان آن منطقه مفید است. همچنین با گذر زمان طبع بسیاری از مردم رو به سردی رفته، از این رو این گیاه می تواند برای اکثر مردم بسیار مفید به شمار بیاید.

بوته های کاکوتی دارای چند شاخه ی پرپشت می باشند و  ارتفاعی از 20 تا 50 سانتی متر دارند. این گیاهی اینکه مناسب مصرف شود، باید چند ساله باشد.

گیاه کاکوتی با نام کهلیک اُتی که به معنی علف کبک است نیز، شناخته می شود. گیاه کاکوتی دارای گل هایی به رنگ بنفش است. از خشک شده گل های کاکوتی به صورت خورد شده برای طعم دهندگی ماست و دوغ استفاده می شود. از برگ های این گیاه نیز از آن جایی که طعم و عطری مشابه آویشن و نعنا دارد، به عنوان طعم دهنده و ادویه می توان استفاده نمود. به طور کلی قسمت هایی از این گیاه با ارزش که می تواند مورد استفاده قرار بگیرد، شامل گل و برگ آن است.

گیاه کاکوتی خواص شگفت انگیزی دارد. به همین دلیل هم در غذاهای مختلف و هم به صورت دم کرده و هم به عنوان دارو می توان از آن استفاده کرد.

انواع روش های استفاده از کاکوتی

  • انواع روش های استفاده از کاکوتی

    انواع روش های استفاده از کاکوتی

    کاکوتی به عنوان طعم دهنده نوشیدنی

گیاه کاکوتی را می توان خشک نمود و پودر آن را روی نوشیدنی هلیی مثل دوغ استفاده کرد.

کاکوتی عطری مشابه آویشن و نعنا دارد.

  • جوشانده کاکوتی

مصرف جوشانده کاکوتی در دو وعده در روز خاصیت فراوانی به بدن می رساند. این گیاه صفرا بر است. همچنین مصرف سه وعده از آن در روز خاصیت قاعده آوری دارد. می توان 2 گرم از کاکوتی را در 150 سی سی آب جوش بعد از غذا برای تقویت قلب میل نمود.

  • استفاده از کاکوتی به عنوان داروی گیاهی

اگر 100 گرم کاکوتی را در 3 لیتر آب جوشیده در وان بریزیم، نشستن در این وان موجب التیام بیماری هایی همچون طب مالت و روماتیسم می شود.

  • دم کرده کاکوتی

کاکوتی را اگر بعد از غذا به صورت دم کرده مورد استفاده قرار بدهیم موجب هضم بهتر غذا می شود.

  • حمام کاکوتی

پزشکان یکی از توصیه هایی که برای درمان دیسک کمر و سیاتیک و بیماری هایی مثل روماتیسم دارند، استفاده از حمام کاکوتی می باشد.

  • شربت کاکوتی

در فصل تابستان، همواره نوشیدنی خنک کاکوتی مورد استقبال بوده است. شربت کاکوتی دارای ویتامین هایی مثل A، E و C می باشد و خاصیت های فراوانی دارد. این آنتی اکسیدان قوی، قدرت سیستم ایمنی بدن را نیز بالا می برد. اگر بخواهیم شربت کاکوتی تهیه کنیم، به این صورت عمل می کنیم:

1.5 لیتر عرق کاکوتی و 40 گرم گیاه کاکوتی و هرکدام از گیاهان نیم کوب شده ی زیره، بابونه، آویشن و رازیانه را به میزان 10 گرم ترکیب می کنیم و پس از آنکه 12 ساعت ماند، آن را به مدت 10 دقیقه می جوشانیم و پس از خنک شدن و صاف کردن، 500 گرم عسل را به آن اضافه می کنیم.

  • عرق کاکوتی

عرق کاکوتی

عرق کاکوتی

عرق کاکوتی برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و دارای خاصیت ضد نفخ می باشد و از این رو برای درد معده نیز مفید است.

عرق گیاه کاکوتی خاصیت ضد عفونی کننده نیز دارا می باشد.

خواص کاکوتی

کاکوتی دارای خواص و ارزش های بسیاری است که در ادامه به بررسی برخی از آن ها آن می پردازیم:

  • درمان اختلالات گوارشی

کاکوتی دارای خاصیت ضد میکروبی می باشد از این رو استفاده از آن، هلیکوباکترپیلوری را کاهش می دهد و متعاقبا موجب کاهش خطر ابتلا به زخم معده می شود.

کاکوتی همچنین ضد نفخ و ضد دل پیچه است و برای درمان معده درد نیز می تواند مفید باشد.

  • پاکسازی روده با کاکوتی

گیاه کاکوتی از آن جایی که خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد، می تواند در درمان مشکلات روده از جمله اسهال کاربرد داشته باشد این ضد عفونی کننده قوی روده را پاک سازی نیز می کند.

  • کاهش درد های قاعدگی توسط کاکوتی

گیاه کاکوتی در طب سنتی به عنوان یک گیاه ضد نفخ و ضد درد وهمچنین قاعده آور شناخته می شود. مصرف این گیاه علاوه بر نظم دهی به قاعدگی، برای دل درد و کمر درد ناشی از قاعدگی بسیار مفید است.

  • کاکوتی، تقویت کننده قوای جنسی

کاکوتی، تقویت کننده قوای جنسی

کاکوتی، تقویت کننده قوای جنسی

گیاه کاکوتی یکی از بهترین درمان ها، برای مشکلات جنسی خصوصا در آقایان از جمله ناباروری می باشد. این گیاه درمان خوبی برای ناتوانی جنسی به حساب می آید.

  • ضد سرماخوردگی

خاصیت ضد باکتریایی کاکوتی این مژده را به ما می دهد که با مصرف آن از ابتلا به آنفولانزا و سرماخوردگی پیشگیری به عمل آورد.

  • پوستی عاری از آلودگی

روغن کاکوتی دارای خاصیت پاک کنندگی برای پوست می باشد. این روغن با از بین بردن آلودگی ها از روی پوست به روشن سازی و شفافیت پوست کمک می کند.

  • قطع کننده خونریزی بینی

با آغشه کردن پنبه ای به دم کرده کاکوتی و قرار دادن آن در بینی، می توان به پیشگیری و یا جلوگیری از خونریزی بینی کمک کرد.

  • کاهش قند خون با کاکوتی

عصاره کاکوتی موجب ترشح انسولین در بدن شده و به همین سبب باعث کاهش قند خون در افراد دیابتی که به دیابت نوع 2 مبتلا می باشند، می شود.

  • کاکوتی گیاهی ضد سرطان

 همانطور که گفتیم کاکوتی برای معده و دستگاه گوارش بسیار مفید است. علاوه بر این طبق تحقیقات انجام شده یکی از بهترین گیاهان دارویی برای کمک به  پیشگیری و درمان سرطان معده نیز می باشد.

درست است که این گیاه سال های زیادی نیست که رایج شده است اما از زمان های گذشته در کشور های خاورمیانه همچون ایران و عراق و ترکیه مورد استفاده قرار می گرفته است.

کاکوتی قادر است 32 درصد رشد تومور های سرطانی را و همچنین 47 درصد رشد سرطان غدد را کاهش دهد. در مطالعاتی که دانشمندان انجام داده اند عصاره کاکوتی خاصیت قوی تری برای از بین بردن سرطان معده نسبت به آلوئه ورا، زعفران و زنجبیل که خاصیت ضد سرطانی آن ها نیز ثابت شده است، دارا می باشد.

  • تقویت قلب

کاکوتی داروی مناسبی برای بیماران قلبی می باشد. این گیاه با تقویت قلب خطر ابتلا به سکته قلبی را نیز کاهش می دهد.

عوارض گیاه کاکوتی

عوارض گیاه کاکوتی

عوارض گیاه کاکوتی

همانطور که می دانید هر گیاهی، در کنار خواص و فواید بی شماری که دارد، می تواند عوارضی نیز داشته باشد. عوارض گیاه ممکن است در اثر مصرف بیش از حد آن و یا مصرف آن در شرایط خاص به وجود آید و انسان را دچار عارضه کند. گیاه کاکوتی نیز به همین شکل می باشد.

یکی از موارد خاصی که موجب می شود منع مصرف بیش از اندازه کاکوتی، مطرح شود شرایط بارداری است. از آن جایی که کاکوتی خاصیت قاعده آوری دارد مصرف بیش از حد آن می تواند موجب سقط جنین شود. این در حالی است که مصرف متعادل کاکوتی موجب جذب آهن بیشتر غذا و خون سازی می شود و برای جنین و مادر مفید است.

به طور کلی در مصرف کاکوتی باید اعتدال را رعایت نمود و این گیاه نباید به طور مداوم مصرف شود. بطوریکه پس از هر سه هفته استفاده از این گیاه، به مدت یک هفته باید از مصرف آن صرف نظر کرد. همچنین پس از 6 روز مداومت در مصرف به مدت یک روز باید از مصرف کاکوتی دست نگه داشت.

سخن پایانی

گیاه کاکوتی چه به صورت پودر به عنوان ادویه و اسانس، چه به صورت نوشیدنی مثل جوشانده، دم نوش و شربت و چه به صورت دارویی مثل حمام کاکوتی و استفاده از بذر و عرق آن و… استفاده شود، خواص بی نظیر و فوق العاده ای را برای انسان به ارمغان می آورد. به طور کلی و مختصر اگر بخواهیم از بی شمار خواص مفید گیاه کاکوتی چند مورد را ذکر کنیم، به موارد زیر اشاره می کنیم:

 تقویت معده و سیستم گوارشی، خاصیت ضد التهاب و ضد درد، ضد عفونی کننده و خاصیت آنتی بیوتیکی، تقویت قلب و بالا بردن سیستم ایمنی

امیدواریم از مطالعه مقاله گیاه کاکوتی و خواص آن در سایت ادویه جات حاج محمد جلالی استفاده لازم را برده باشید، همچنین شما عزیزان می توانید برای خرید بهترین ادویه ها در سایت ما به صورت اینترنی خرید نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *