ادویه رزماری با خواص فراوان و بی نظیری که دارد باعث اتفاقات جالبی در بدن میشود. اکلیل کوهی یا همان رزماری گیاهی خوشبو، معطر و چند ساله است که برگ هایی سوزنی شکل و همیشه سبز دارد و تا ارتفاع دو متر رشد می کند.
اگر به دنبال ادویه ای بی نظیر در عطر و بو، برای خوشمزه تر کردن غذا هایتان هستید، اگر می خواهید موهایی پرپشت داشته باشید و کاربرد این ادویه را بدانید در ادامه ی این مقاله با ما همراه باشید.
ادویه رزماری چیست؟
رزماری یا اکلیل کوهی گیاهی خوش عطر و بو است که در مناطق مدیترانه ای به وفور یافت می شود. این ادویه که از دسته نعناییان می باشد دارای طبعی گرم و خشک بوده و رایحه ای گرم و نافذ دارد که معمولا با گوشت های سالم مانند گوشت بره سرو می شود.
رزماری در چه غذاهایی استفاده می شود؟
موارد مصرف این ادویه بسیار زیاد است و در غذا های زیادی می توان از آن استفاده کرد و از خواص آن بهره مند شد. رزماری به خاطر عطر و خواص بی نظیرش در آشپزی، بخصوص آشپزی بین الملل کاربرد دارد. استفاده از این گیاه در غذا هایی همچون سس، سوپ، کباب و انواع خورش ها بسیار متداول است. مانند: انواع پیتزا، ماکارونی، انواع پاستا، گرانیتا، چیپس خانگی، نان سیر و انواع غذا های مدیترانه ای
رزماری در تهیه ی انواع کوکی ها ، نان ها و کیک ها مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین در کنار سایر ادویه ها برای طعم دار کردن استیک، مرغ و ماهی استفاده می شود.
بعلت طعم تلخ ملایمی که این گیاه دارد، افراد حتی در چای رزماری هم از آن لذت می برند.
ترکیبات ادویه رزماری چیست؟
مهم ترین ترکیبات طبیعی این گیاه فلاونوئید ها مانند لوتئولین و جنکوانین، دی ترپن ها، تری ترپن ها، اسید های فنولی مانند اسید رزمارینیک، ساپونین، تانن ها، کربوهیدرات، چربی، پروتئین، فیبر، املاح و ویتامین ها میباشند.
رزماری از طیف وسیعی از فنولیک اسید ها، فنولیک دی ترپن ها و روغن ها ساخته شده است.
طرز تهیه ادویه رزماری در منزل
برای استفاده از رزماری تازه در غذا باید برگ ها را از ساقه جدا کرده و آنها را بشوئید. بعد از آبکش کردن برگ ها بگذارید تا خشک شوند. سپس آنها را خرد کنید.
طرز استفاده از رزماری در آشپزی
رمز موفقیت استفاده مثبت از رزماری در آشپزی، درست خرد کردن آن است چون اگر به خوبی خرد نشود سوزن های سخت آن می تواند برای فرد تجربه ناخوشایندی از سرو آن غذا به جای بگذارد. از رزماری میتوان برای تهیه ی غذا های خوشمزه استفاده کرد و یا آن را به دسر ها افزود.
از رزماری به اشکال مختلفی همچون روغن، پودر، برگ، چای و عصاره استفاده میشود.
قبل از بیان روش های استفاده از رزماری در آشپزی، ابتدا طرز شست و شوی آن را با هم مرور میکنیم.
روش صحیح شست و شو و خردکردن رزماری
در ابتدا برای شست و شوی رزماری، آن را داخل یک صافی قرار داده و بر روی آن آب میریزیم. همچنین می توان با استفاده از دستان خود آن را در زیر آب شسته تا تمام کثیفی ها و آلودگی های باقیمانده از باغ را از بین ببریم. سپس رزماری را بر روی یک حوله قرار میدهیم تا خشک شود.
پس از خشک شدن رزماری با استفاده از قیچی و یا چاقوی تیز ساقه های اضافی آن را جدا کرده و دور می اندازیم. این ساقه ها بسیار سخت بوده و حتی هنگام پخت و پز هم نرم نمی شوند و طعم خاصی به غذا نمی بخشند.
در مرحله ی بعد باید برگ ها را از شاخه جدا کرد و با انگشت فشار ملایمی به پایین ساقه اعمال کرد تا برگ های رزماری از ساقه جدا شوند.
سپس جهت خردکردن صحیح رزماری میبایست از یک چاقوی تیز استفاده کرد. حال با استفاده از چاقو و یا قیچی تیز برگ های سوزنی آن را بسیار خرد کنید. زیرا این برگ ها بسیار سخت بوده و درصورت ریز خرد نشدن سخت می مانند و در زمان پخت نیز نرم نخواهند شد.
رزماری را در آشپزی می توان بصورت های زیر استفاده کرد
- همراه با ماهی و گوشت برای کباب
- در تهیه ی نان و کیک
- همراه با پنیر
- همراه با سبزیجات سرخ شده همچون سیب زمینی
- تهیهی روغن آن در منزل
- در تهیه ی چای
- تهیه ی کره ی رزماری در منزل
- تهیه ی نمک رزماری
مزه و خواص ادویه رزماری
رزماری بخاطر مزه ی تندی که دارد، در از بین بردن بوی بد گوشت، ماهی و مرغ کاربرد فراوانی دارد.
رزماری خواص ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و اثرات ضد سرطانی دارد. اثرات آنتیاکسیدانی رزماری از کبد فرد محافظت کرده و روند بیماری را در افراد آلزایمری کاهش می دهد. همچنین آنتی اکسیدان موجود در آن مضرات رادیکال های آزاد را در بدن خنثی می کند.
همچنین لازم به ذکر است که چای رزماری میزان افسردگی را نیز کاهش می دهد.
ادویه ی رزماری دارای ترکیباتی بنام “کولین” است که برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و چربی های کبد را کنترل می کند.
عصاره ی رزماری افزون بر کاربردی که در پخت و پز دارد ، جنبه ی دارویی نیز داشته و در مقابله با بیماری های روماتیسمی، دردهای عضلانی، بوی بد دهان، سلامت اعصاب و روان، مقابله با انواع سرطان، تقویت رشد مو، افزایش ادرار و جریان قاعدگی کاربرد دارد. بعلاوه مصرف طولانی مدت این گیاه از تشکیل لخته خون و تورم مغز نیز جلوگیری میکند.
لیستی از سرطان هایی که رزماری بر روی آنها اثربخشی دارد: لوسمی، پانکراس، کولون، پستان، پروستات، تخمدان ها، گردن رحم، ریه، مثانه و کبد
همچنین نباید از اثر رزماری برروی محافظت از پوست غافل شویم که پوست را از آسیبهای uv محافظت کرده و به کاهش پیری، سرطان یا آسیب ناشی از نور uv کمک میکند.
پس پیشنهاد میکنیم که با توجه به خواص فراوان این ادویه ی بی نظیر و تاثیر اعجاب انگیزی که بر روی سلامتی و طعم غذا دارد، هرگز از آن غافل نشده و حتما در کلیه ی غذا هایتان از آن استفاده کنید.