یکی از قدیمی ترین و مقوی ترین دسر های مرسوم شب عید ایرانیان سمنو می باشد. سمنو با نامهای دیگری همچون سمنک، سمن بیا، سمنوبوا شناخته می شود و معمولا به عنوان یکی از اجزای مهم سفره هفت سین بر سر سفره قرار می گیرد.
در این مطلب قصد داریم به بهترین دستور پخت سمنو بپردازیم و بیشتر با خواص این خوراکی خوشمزه و مقوی آشنا شویم.پس پیشنهاد می کنیم این مطلب را از دست ندهید…
سمنو چه فوایدی دارد؟
- سمنو به دلیل داشتن آرد گندم و جوانه ی گندم مملو از ویتامین E می باشد. همانطور که می دانید این ویتامین یکی از بهترین ویتامین ها برای حفظ سلامت پوست و مو می باشد.
- سمنو دارای مقدار زیادی ویتامینهای گروه B می باشد که این ویتامین ها موجب افزایش حجم موها شده و از ریزش مو و موخوره پیشگیری میکند.
- سمنو یکی از مقوی ترین خوراکی ها برای خانم ها باردار می باشد. ویتامین های موجود در سمنو از نقص سیستم عصبی جنین پیشگیری میکند و علاوه بر آن موجب سلامتی مادران باردار می شود. همچنین آهن موجود در سمنو برای درمان کم خونی و فقر آهن خانم های باردار بسیار مفید می باشد.
- سمنو دارای فیبر زیادی است که همین موضوع موجب درمان یبوست در خانم ها باردار می شود.
- سمنو همچنین باعث افزایش شیر در مادران شیرده میشود و نوزادان آنها را بسیار قوی میکند.
- خوردن سمنو موجب کاهش بیخوابی، درمان بیماری هایی همچون: سوء هاضمه، پارکینسون، بیماریهای ریوی، ضعف حافظه، واریس، سرگیجه، هپاتیت و بیماریهای اعصاب میشود.
- سمنو به علت داشتن فیبر بالا برای لاغری گزینه ی بسیار فوق العاده است، زیرا خوردن مقدار کمی از آن تا ساعتها موجب سیری شده و از گرسنگی و پرخوری جلوگیری میکند.
- میزان فیبر بالای موجود در این خوراکی فوق العاده موجب بهبود سوءهاضمه و هضم بهتر غذا میشود. افرادی که دچار معده درد میشوند و همچنین کسانی که زخم معده دارند، سمنو میل کنند تا از تاثیر این خوراکی فوق العاده بهره مند شوند.
- سمنو دارای مقدار زیادی ویتامین C است که همین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و در این شرایط که همه ی ما با بیماری کرونا دست و پنجه نرم می کنیم می تواند بسیار به ما کمک کند.
- بتاکاترون سمنو باعث پیشگیری از آسیبهای بینایی و عصبی در چشم شده و به سلامت چشم کمک میکند.
مضرات مصرف بیش از حد سمنو
- زیاده روی و مصرف بیش از حد سمنو در افرادی که استعداد اضافه وزن دارند و کم تحرک هستند، موجب چاقی و اضافه وزن میشود.
- مصرف بیش از حد سمنو میتواند موجب ایجاد نفخ در برخی افراد گردد.
- توجه داشته باشید افرادی که مزاج سردی دارند باید از خوردن سمنو بپرهیزند.
مواد لازم برای تهیه سمنو خانگی
- گندم برای جوانه زدن – 1 کیلوگرم
- آب – به مقدار لازم
- آرد جوانه گندم یا آرد سنگک – 3 کیلوگرم
روش پخت سمنو با آرد جوانه گندم
- در ابتدا باید گفت که برای شیرینی سمنو از هیچ شیره یا شکری استفاده نمیشود. بلکه شیرینی سمنو به علت وجود عصاره جوانه گندم است.
- برای انتخاب گندم مخصوص پخت سمنو توجه داشته باشید که گندمی را باید انتخاب کنید که قابلیت سبز شدن داشته باشد.
- در مرحله ی اول پخت سمنو، ابتدا گندم پوست نگرفته یا گندم مخصوص سبزه را پاک کنید و سپس آن را شسته و خیس کنید. توجه داشته باشید، آب گندم را روزی ۴ تا ۵ بار عوض کنید و این کار را تا جوانه زدن گندم تکرار کنید.
- پس از جوانه زدن گندم، گندم را در ظرفی بزرگ پهن کنید و آن را در جای تاریک بگذارید و روزی 3 تا 4 بار بر روی آن آب بریزید تا جوانه های سفید رنگ آن رشد کند.
- معمولا پس از گذشت دو روز ریشه های گندم رشد می کند و سبز می شود. توجه داشته باشید رنگ سبز گندمها باید سبز روشن باشد. اگر مدت بیشتری گندم را بگذارید تا رنگ جوانهها به سبز تیره برسد، سمنوی شما تلخ میشود.
- پس از آماده شدن گندم ها، آن ها را در چرخ گوشت و یا غذاساز بریزید تا خرد شوند و سپس در ظرف بزرگی در آب بریزید تا شیره ی جوانه را بتوانید بگیرید.
- جوانه های چرخ شده را داخل صافی بریزید تا شیره آن جدا شود.
- در مرحله بعدی تفالههای گندمی که از صافی رد کردهاید را با کمی آب دوباره وارد غذاساز کنید و باز هم از گندمها را از صافی رد کنید.
- در این مرحله آرد جوانه یا آرد سنگک را با شیره به دست آمده مخلوط کنید و روی حرارت بگذارید و مرتب هم بزنید.
- توجه داشته باشید در پخت سمنو هم زدن یکی از مهم ترین فوت و فن ها است که باید به آن توجه داشته باشید. چرا که گندم فورا ته نشین میشود و بوی سوختگی میگیرد، پس مدام هم زدن را ادامه دهید.توصیه می کنیم برای پخت سمنو دورهم جمع شوید و به نوبت سمنو را هم بزنید تا خسته نشوید.
- انقدر سمنو را هم بزنید تا زمانی که به نقطه جوش برسد. در حدود 30 تا 40 دقیقه زمان نیاز است که سمنو به نقطه جوش برسد و رنگ آن تیره شود.
- هنگامی که سمنو جوشید و رنگ آن تیره شد، حرارت اجاق گاز را روی متوسط قرار بدهید و زیر دیگ سمنو شعله پخش کن قرار دهید تا آب سمنو بخار شود.
- در این مرحله دیگر لازم نیست که به صورت مداوم سمنو را هم بزنید، زیرا دیگر ته نشین و فقط کافی است که هر چند دقیقه یک بار دیگ سمنو را هم بزنید تا سمنو ته نگیرد.
- پس از گذشت دو ساعت که سمنو با شعله متوسط به جوشیدن خود ادامه داد و به غلظت مناسبی رسید، دم کنی را بر روی قابلمه قرار بدهید و درب دیگ سمنو را ببندید تا دم بکشد.
- توجه داشته باشید اگر متوجه شدید غلظت سمنو بسیار بالاست و سمنو سفت شده، میتوانید کمی آب داخل آن بریزید و بگذارید که بجوشد.
- مدت پخت سمنو معمولا 15 تا 18 ساعت است، پس از سپری شدن این زمان آن را روی حرارت بسیار ملایم به مدت 4 تا 6 ساعت دم کنید.
- سمنو ی شما آماده است آن را در ظرفی بریزید و با خلال بادام وپسته تزئین کنید و آن را نوش جان کنید.توجه داشته باشید استفاده از آجیل در سمنو اختیاری است و اگر دوست ندارید می توانید از مغزها در تهیه ی سمنو استفاده نکنید.
چند نکته برای تهیه ی سمنوی بهتر
- سعی کنید برای پخت سمنو از گندم مرغوب استفاده نمایید زیرا کیفیت گندم در طعم نهایی سمنو تاثیر بسزایی دارد.
- اگر مایل هستید سمنویی که میپزید به رنگ قرمز در بیاید، آن را در دیگ مسی بپزید در غیر این صورت سمنوی شما قهوهای میشود.
- توجه داشته باشید، جنس پارچهای که گندمها را در آن میپیچید حتما به صورت خالص و کامل باید نخ باشد. پارچهای که نایلون درون آن داشته باشد، نمیتواند به صورت مداوم خیس و نمناک بماند و گندم های شما را خراب می کند.
- در مرحلهای که گندمها درون پارچه پیچیدید، حتما آن را روی یک آبکش بگذارید تا آب درون ظرفش جمع نشود زیرا این موضوع موجب ترش شدن سمنوی شما می شود.
- توجه داشته باشید در مراحل ابتدایی تهیه ی سمنو اگر انقدر گندمها را روی پارچه بگذارید که ساقه آن سبز شود، سمنوی شما تلخ میشود و از شیرینی آن کاسته میشود، پس قبل از سبز شدن جوانه گندم و تبدیل آن به سبزه سفره هفت سین آن را جمع کنید.
- در طرز تهیه سمنو یکی از نکات مهم استفاده از گندم شمال است. گندم شمال باعث میشود که سمنوی شما طعم شیرینتری پیدا کند.
چند نکته مهم برای نگهداری سمنو خانگی
- اگر قصد دارید از سمنو برای زمان طولانی مثل 3 تا 4 ماه نگهداری کنید، سمنویی غلیظ بپزید و به هیچ عنوان به آن آب اضافه نکنید تا سمنو کپک نزند و مدت زمان زیادی ماندگاری داشته باشد.
- سمنو را برای مدت زمان طولانی میتوانید در فریزر نگه دارید. فقط کافی است که آن را در یک پلاستیک بریزید و فیریز کنید. فقط مراقب باشید که سمنو را در جایی قرار ندهید که بوی مرغ و ماهی به خود بگیرد. در هنگام مصرف سمنو را از فریزر خارج کنید، داخل یک ظرف بریزید تا یخ آن کم کم آب شود.
نتیجه گیری
معمولا بازار فروش و پخت سمنو در نزدیکی های شب عید بسیار داغ است و اکثر فروشگاه ها آن را موجود دارند اما بسیاری از افراد هستند که مایل هستند تا سمنوی خانگی سالم و مقوی را خود تهیه کنند و حتی سمنو را بین همسایهها و اقوام تقسیم کنند. وقت را تلف نکنید از دستور پختی که در این مطلب گفته شد استفاده کنید و بهترین سمنوی عمرتان را در خانه تهیه کنید.
امیدواریم از مقاله دستور پخت سمنو در سایت ادویه جات حاج محمد جلالی استفاده لازم را برده باشید، همچنین شما عزیزان می توانید برای خرید انواع ادویه های درجه و خرید انواع ادویه های بی نظیر از طریق سایت ما سفارش خود را ثبت فرمایید.